Ez a kép a Kálvárián készült, innen kezdődik a stációkon végigvezető ösvény. A Kálváriát mindenki ismeri a városban, még akkor is, ha soha nem járt fenn a Szent Imre hegyen, hiszen hozzátartozik a városképhez. Azt már kevesebben tudják, hogy ezt a kálváriát a “trianoni magyar kálvária” emlékére építették 1930-ban Bóna Kovács Károly szobrászművész tervei alapján. A stációk költségeit a város módosabb emberei, a polgárok, tisztviselők, iparosok közösségei adták össze. Sajnos az adományozók neveit tartalmazó feliratok a stációkon az idők során elkoptak.Sokkal érdekesebb, hogy mit takar, illetve mi volt a kőfal helyén.

Ezen a képeslapon jól látható a kőfalon lévő sötét folt, ami a Magyar Királyság Trianon előtti határait jelképezi.

Ez pedig egy közeli kép, amin szt. István király felajánlja koronáját /országát/ szűz Máriának.

Szebben nézne ki maga a hegy, ha kitisztítanák a stációk környékét, és ismét egy nyiladékban lenne látható, mint ahogy a középső kép is mutatja. Érdemes lenne rekonstruálni az eredeti állapotát a térképnek is. lehet, hogy még valahol megtalálhatóak a szobor alakok is. Eredeti állapotában ez a Kálvária olyan jellegzetessége lehetne a városnak, mint pl. Tatabányának a Turul, vagy mint előtte volt a várost védő “Pléh Öcsi”.

//Lehet nacionalizmust belemagyarázni egy ilyen kép helyreállításába, de nem látom be, hogy miért kellene 80 év miatt az azt megelőző ezerévet letagadni. A helyreállítással a város egy olyan látványossághoz jutna, ami csak hasznára válhat az itt élőknek.//

/a stációkat itt lehet megnézni/

2 thoughts on “Kálvária”

  1. Orulok, hogy igy latod! A multat tisztelni kell, es egyebkent is a Kalvaria vallasi, nem politikai nezeteket kepvisel. Amikor ezt a helyet kialakitottak, az orszag terkepe ez volt, es ezt ma is megtalalhatod akarmelyik tortenelem konyvben, nincs benne semmi nacionalizmus, csak a valos mult. Bizom benne, hogy a varos vezetoi felismerik a hely szepseget, erteket, es hozzafognak a felujitasahoz. Jon a tavasz, lehet onkenteseket toborozni a gazok kiirtasahoz!

  2. ‘Ezen a képeslapon jól látható a kőfalon lévő sötét folt, ami a Magyar Királyság Trianon előtti határait jelképezi.’

    Én itt piros betűket látok..

    folytköv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..