Tegnap előre ittam a medve bőrére, mára megint leszakadt az ég. Tavasz, majdnem májusi eső aranyat ér szokták mondani, de már elég gazdagok vagyunk, igy elállhatna az ég áldás. Szomorú időjárás szomorú hangulatot okoz igy mára megint szomorú képek jutottak 🙁

800 szép kerek szám, forintból kevés, gombócból sok. Hogy sok vagy kevés ha kolónia lakásról van szó azt mindenki döntse el maga igy a XXI. század elején. A kolóniákat még az 1800-as évek végén építette a Rima, és a Bánya, hogy a munkahelyhez kösse a munkásokat, akik közül sokan idegen tájakról költöztek be az iparosítás során. Sok nemzedék nőtt fel ezekben a lakásokban, és nőtte ki ezeket a lakásokat, ezzel is serkentve a város növekedését. A kolónia épületeket az évek során komfortosabbá tették, bevezették a vizet egy falikút erejéig, később a gázt. Maradtak a budik az udvar végében, és a vizes salétromos 130 éves falak. Van ahol mára már csak a fal és a tető maradt, a benne lakó cigány családdal. Az épületek közül sok került már lebontásra pl. a híres “kis Amerika”, vagy a cigánydomb putriai. A még jelenleg állók is kiszolgálták már az idejüket, jó lenne minél hamarabb nyugalomba vonultatni őket, de egyenlőre még csak a “vakablakos” házaknak jött el az ideje.

Zagyva rakodó

Hársfa út /a fal mögött laknak/

Ferenc telep

az eredetihez képest nem sok a változás

csak a lakók változtak, a falak örökösek

Vízválasztói “sorházak”

Kőváralja

Végül a modern “kolónia” a Zöldfa út.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..