1961-ben Salgótarjánban forgatták a “Megöltek egy lányt” című filmet, ami az első világháború idején játszódik, amikor ősi viszály osztja meg a nógrádi ipartelepet. Az acélgyáriak sztrájkba kezdenek, a bányatelep lakói azonban nem állnak ki mellettük. Az acélgyári Sanyi és a telepről való Ilonka egymásba szeretnek, de csak titkon találkozhatnak. Amikor a fiú a telepi kocsmában táncoltatja meg a lányt, felismerik, és leütik. A gyáriak a sztrájk miatt nem kapnak kenyeret. Ilonka elmondja a telepen, hogy Sanyi apja nem tesz feljelentést. A telepi asszonyok ezt a békülés jelének veszik, és kenyéradagjukkal a gyáriakhoz indulnak. Odaérkezésük előtt az éhező acélgyári nők megrohanják a kenyereskocsit. Velük van Ilonka is. A járőröző páncélvonat tüzet nyit rájuk, halálosan megsebezve a lányt. A két tábor az ő holtteste fölött békül meg egymással.

Pár kocka   filmből a ’60-as évek Salgótarjánját idézi.

Háttérben a Kálvária, a vasúti átjáró a Karancs és Pécskő út között volt

Vízválasztó

Acélgyár főbejárat

Acélgyári út

Ferenc telep

Acélgyár háttérben a Jónásch telep és a Pécskő

Vasútállomás

4 thoughts on “Filmkockák II.”

  1. Nem tudja valaki, hogy a vasútállomás alatti utcakép az hol van? Van rajta egy templom, az hol található?

  2. Szerintem se. A háttérben látszódik egy sokablakos épület, azt viszont már mintha láttam volna valahol. Nagybátony lenne?

  3. Nem Bátony! Ott a templom a a faluban van az Alkotmány úton közvetlenül a domb alatt és keletnek, bal oldalon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..