Fekete város – fehér asszony

Lőcse/ Levoča/Leutschau a cipszerek kamaragrófi székhelye

A városháza és a Szent Jakab-templom

Az ablakok közt az öt polgári erény: a mértékletesség, az elővigyázatosság, a derekasság, türelem és az igazságosság.  Aki nem tartotta be az könnyen bekerült a szégyenketrecbe 🙂

„A békében a városok kivirágzanak, a háborúban hanyatlanak”

– Fleck mester – szólt a bíró a belépőhöz -, vegye át kend a vádlottat és végezzen vele az ítélethez képest. Isten legyen lelkének irgalmas. Ez utolsó szavak alatt oly gyorsan, hogy szinte észrevétlen füstölgött el a tanács szokás szerint más terembe, hogy az elhurcolási jelenet érzékeny részeitől megmeneküljön. Onnan vonult ki aztán néhány perc múlva az erkélyre, éppen a kellő időben, hogy meglássa fejedelmi kegyetlenséggel, amint az éjjel titokban összeácsolt vérpadon a bivalybőr kabátos burgerek vivát kiáltásától kísérve lenyesi villanó pallosával Fleck mester a Görgey Pál fejét, a legjobb fejet ebben a vármegyében. Mikor a fej elvált törzsétől, Fleck mester lehajolt érte, felemelte magasra (azt mondja, oly súlyos volt, mintha vasból lenne), körülhordozta az emelvényen, miközben harsányan kiáltá, úgy, hogy még a közeli utcákban is meg lehetett hallani.

– Így járnak mindazok, akik Lőcsével szembeszállnak!

A Szent Jakab templomban található  18,6 méteres magasságával a világ legmagasabb faoltára, Lőcsei Pál mester műve.

A Máriahegyi basilica minor

Thurzó ház

300 év után rehabilitálták Korponayné Géczy Juliannát a “lőcsei fehér asszonyt”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..