Selmecbánya szabadtéri és földalatti bányamúzeuma. Az épületeket egykori helyükről szállították át a Bertalan akna fölé, és alakítottak ki egy bányász skanzent.

A selmeci ércbányászokat is a klopacska “ébresztette”

Vízoszlopos szállítógép – az eredeti Hell József Károly találmánya volt.

Hell  gépe a közlekedőedények törvényszerűségére épült. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha pl. egy U cső egyik ágában szabadon elmozdulható dugattyút helyezünk, és a másik ágába vizet áramoltatunk, az emelkedő vízoszlop hidrosztatikus nyomásának hatására a dugattyú is megemelkedik. A dugattyú felületére ható erő egyenes arányban áll a hidrosztatikus nyomás értékének és a dugattyú felületének szorzatával. Ha viszont a vízoszlop nyomását megszakítjuk, és a dugattyú alatti térből a vizet kiengedjük, a dugattyú saját tömegénél fogva visszaesik, azaz egy löketet végez. Tehát a dugattyú alternáló mozgását emelkedő ciklusban a rendelkezésre álló vízoszlop hidrosztatikus nyomása, míg annak süllyedését a tömegerő biztosítja.”

Kőtár

Egykori bányászok

Földalatti tárna vezetés

Szökőkút

biztosítás

bányaló nélkül

/ A salgótarjáni bányamúzeumnak nem kell szégyenkeznie, talán még érdekesebb is, mint a selmeci./

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..