Gyulafehérvár – Nagyenyed – Torockó 

Nagyenyed (a két fűzfát nem láttuk)

Vezeték, vezeték, vezeték

Árpádházi Szent Erzsébet templom

A református vártemplom

Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alapítójának emlékére

“A várost 1849január 8-a és 17-e között az Axente Sever és Prodan Simion muzsnaházi pópák-vezette román felkelők elpusztították. A lakosság nem hitte, hogy az addig békés románok bántanák őket. Az ortodox karácsony másnapján, éjszaka elszabadult a pokol. 800-1000 védtelen embert mészároltak le helyben, nem kímélve csecsemőt, nőt, aggastyánt sem. Közel ugyanennyien, akik mezítláb a környező hegyekbe menekültek, megfagytak a huszonnégy fokos, dermesztő hidegben. A vártemplomban talán, kitarthattak volna, de nem számítottak a veszélyre. A férfiak a magyar szabadságharc seregében szolgáltak, így nem harc volt ez, hanem közönséges, aljas mészárlás-rablás. A Kollégium évszázados szellemi értékei a sárban végezték, a haramiák által többre becsült holmik kocsiszámra a támadókat gazdagították, jóllehet a kamarilla később parancsot adott visszaszolgáltatásukra. A halottak egy részét a vársáncba (a mai óvoda udvara), másik felét az addig mészoltónak használt, a vár sáncai melletti gödörbe temették, ahol az emléktábla áll. “

Torockó felé

Torockó

Piszrábg nevelde és vízimalom

1778

Ez a hal messzire úszott 🙂

Régen minden házra kitettek egy táblát: vödör, létra, itt egy fejsze látszik. Így tudták a falusiak, hogy tűz esetén milyen tűzoltó szerszámot kell vinni magukkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .