Tordai-hasadék – Torda

Mészkő-hasadék a Torockói-hegységben

Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal. A túlerővel szemben azonban vissza kellett vonulnia a hegy irányába, de a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Szent László feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott; ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt. (Szent László lovának patkónyomai a hasadék felett állítólag ma is látszanak.)

Ismerős? Szentkútnak is hasonló az egyik legendája :

A legenda szerint, Szent László a kunok ellen harcolt (1091), azonban az ellenség bekerítette és egy völgybe szorult. A király egy szakadékot átugratván az első lópata földre érkezése alkalmával víz szivárgott ki a földből.  A király bárdjával kiszélesítette, és forrás tört elő.

A hasadék Mészkő felől

Alpinistáknak

Ez vicc…

Ez sajnos nem

Lépcső végén halloween éjszakáján megnyílik a szikla, és a lépcsőn könnyebben tudnak lejönni a vén boszorkányok mulatni.

Soros

A másik végéig 2 km-t kell sétálni

Torda

Ha a fal kevés lenne

Itt hirdették meg Európában először a vallásszabadságot 1568-ban.

„Minden helyökön az prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha nem penig senki kénszerítéssel ne kénszerítse […], de oly prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő nékie tetszik. Ezért penig senki az szuperintendensök közül, se egyebek az prédikátorokat meg ne bánthassa; ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől […], mert a hit Istennek ajándéka…”

(Igazából csak négy keresztény vallásra: a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius vallásra vonatkozott ez a szabadság)

román turul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .