A Salgótarjáni Vasfinomító Társulatot 1868-ban gömöri vasgyártulajdonosok alapították, élükön gróf Andrássy Manóval, a vasgróffal.

Két gömöri vasmű, amik később a Rimamurány-Salgótarján Vasmű RT részei lettek.

Alsósajó – a bezárt bánya 

A bánya mellett áll az Etelka huta  -az Andrássyak vasgyárának- maradványa

Az eredeti, faszenes  nagyolvasztó és a szomszédos épület maradt meg, mely az adagok előkészítését szolgálta. A nagyolvasztó és az előkészítő épület a kohó torokszintjénél kapcsolódik össze, mely fölé közös tetőszerkezetet építettek.

“Gróf Andrássy Dénes dernői vasgyára, melyet a Rimamurány-salgótarjáni részvénytársaság bír, a mult század ötvenes éveiben egyike volt az ország leghíresebb vasgyárainak, mely a budapesti lánczhíd számára is szállított vasrészeket. A gyár különlegességei az állva öntött vascsövek. A telep területe 15.000 négyzetméter és 12 épületből áll. A hajtóerő 42 lóerőnek megfelelő vízierő és ugyanannyinak megfelelő gőzerő. A munkások száma 91. Termelési képessége 40.000 mázsa nyersvas és ebből 12,000 mázsa öntvény, míg a fenmaradó vasat, mint nyersvasat értékesítik. Piacza az egész ország.”

Mára ennyi maradt az egykori vasgyárból 

Rozsnyón 1905-ben bányászati múzeumot hoztak létre, amiben nem csak a bányászat, hanem a kohászat emlékei is megtalálhatók.

A három dombormű a rozsnyói Metercia azokat a részleteit emeli ki, amik megörökítik a XVI. századi bányászat, az azt kiszolgáló kohászat munkafolyamatait, műszaki létesítményeit, szerszámait, a  dolgozó bányászokat, kohászokat, ruházatukat.

Öntöttvasból is lehet művészit alkotni

Végül egy ajánló –Čierne diery- egyoldal, ahol Szlovákia /egyben a Felvidék/ elfeledett ipari emlékeit próbálják  összegyűjteni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..