A Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) múzeuma, az 1944-es esemény központi helyszínén található. 

Ágyúk 

Az első Szlovák Köztársaság  magasabb katonai köreit már az 1943-as év során foglalkoztatta a szövetségesek oldalára való átállás. Elsősorban a szovjetek jöhettek számításba.

A szlovák nemzeti felkelésben a szlovák szakirodalom szerint körülbelül 50-60 ezer katona és 18 ezer partizán, a németek szerint körülbelül 14 ezer 500 katona és 2500 partizán vett részt. A felkelők oldalán harcolt többek között 3000 korábban ejtőernyővel ledobott szovjet partizán, 800 magyar, 400 francia, valamint 80 átállt német és számos más nemzetbeli, német hadifogságból megszökött katona is.

A múzeum változatos II. világháborús fegyver és egyenruha gyűjteménnyel rendelkezik

A felkelésnek máig megosztja a szlovák társadalmat, egy részről az egyik csoport azt vallja, hogy a felkelés meggyorsította a náci Németország vereségét, s Szlovákia számára lehetővé tette, hogy a második világháború győztesei közé tartozzék.  A másik csoport viszont „külföldről importált cseh-lutheránus-zsidó-bolsevik puccsnak tartja a felkelést, mely az első független szlovák állam létezése ellen irányult, s minden rendes szlováknak szégyellnie kellene magát emiatt”

Tomáš Klubert, a Szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) történésze szerint egy haszna volt: „A felkelés ugyanakkor lehetetlenné tette Edvard Beneš számára, hogy a szlovákokat is a kollektív bűnösség elve alapján büntesse, mint a németeket és magyarokat, s azt is megakadályozta, hogy a két világháború közötti központosított Csehszlovák Köztársaságot újraélesszék”

Láger sakk

Partizán sakk

Skoda Lehký Tank vzor 38, „38-as könnyűharckocsi modell”

Német harcjármúvek a szabadtéri kiállításon

Panzerkampfwagen IV

Sturmgeschütz IV

T-34  a második világháború egyik legsikeresebb harckocsitípusa

Li-2 az orosz DC-2

“eredeti” páncélvonat rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .