Bari – a Mikulás városa

Egy normann vár

A San Nicola bazilikában őrzik Szent Miklós ereklyéit. 1087-ben itáliai kereskedők kalózokkal feltörették a szent demrei sírját és ellopatták a csontjait, amit ereklyeként Bariba hoztak.

A katolikus és az ortodox keresztények egyaránt szentként tisztelik Miklós püspököt és az ereklyéket. A templom melleti szobrát egy orosz művész készítette.

Szent Miklós a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők, Magyarországon Kecskemét védőszentje.

San Sabino

Colomba di Sens

257-273 között élt a neve eredetileg Eporita volt pogány családból származott. Spanyolországból Franciaországba menekült, és megkeresztelkedett. Aurelian császár azt akarta, hogy menjen feleségül a fiához, amikor ezt megtagadta börtönbe (amfiteátrumba) került. Amikor valaki megpróbálta megerőszakolni, egy medve állítólag megmentette őt. A császár  úgy döntött, hogy együtt égeti el az állatot és Colombat. A legenda szerint Isten  esőt küldött, ezzel megakadályozta, hogy megégessék a szüzet (a medve megszökött és túlélte). Colombat lefejezték. Érdekesség, hogy Prágában is őriznek ereklyéket tőle (Kostel svaté Voršily). A Bariban találhatóról megállapították, hogy papírmasséból készült.

A szentről szóló  legenda galíciai változata szerint Szent Columba boszorkány volt. Találkozott Jézus Krisztussal az úton, aki elmondta neki, hogy nem léphet be az ő királyságába. Colomba ezért úgy döntött, hogy megváltoztatja az életét, boszorkány marad, miközben keresztény volt. Szent Columba  a boszorkányok védőszentje.

Santa Maria del Buonconsiglio romjai

A kábeltévé annyira nincs elterjedve 🙂

Olasz utca ruhaszárító nélkül nem is igazi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .