2024-07-19

Tarjáni Képek

Fény(tény)képek Salgótarján és Nógrád vármegye jelenéből és múltjából. Jártamban – keltemben a világ.

Iskolabezárás

Salgótarjánban ismét az iskolabezárások idejét éljük.  Ezt az iskolát még 2003-ban zárta be az akkori MSZP-s vezetésű önkormányzat. Eltelt 8 év, ami alatt már a gyerekek ki is járhatták volna a nyolc osztályt. A  volt iskola épülete folyamatosan romlik, szétlopták széthordták. (Lásd a lennti cikkeket) Ez a sors vár a most bezárásra itélt iskolákra is?

Egykor iskola volt, mára tolvajok martaléka… – írtuk nemrégiben a zagyvarónai Bátki iskola napjainkban őrizetlen épületéről. S hogy ez mennyire így van, arra máris itt a legújabb bizonyíték: ismeretlenek ellopták az oda telepített nagy értékű katasztrófavédelmi riasztó és tájékoztató készülék vezérlőszekrényét.
A polgári védelmi célokat szolgáló, Hörmann-Rema típusú riasztó és tájékoztató berendezés katasztrófa esetén a vészjelzések leadása mellett képes arra, hogy a lakosságot szóban is tájékoztassa a helyzetnek leginkább megfelelő magatartásról. Persze csak ha tökéletesen üzemel. Az egykori zagyvarónai Bátki József Általános Iskolába telepített készülékről ez már nem mondható el.
A megyei jogú város önkormányzata által elidegenített zagyvarónai épület őrzéséről az új tulajdonos – aki eredetileg emelt szintű idősek otthonát létesített volna az ingatlanon – nem gondoskodott, így pontosan még azt sem lehet megállapítani, hogy mikor lopták el egyelőre ismeretlen személyek a riasztóhoz tartozó vezérlőszekrényt a vezérlőegységgel és egy rövidhullámú rádió adó-vevővel együtt. (Sajnos itt kell megjegyeznünk, hogy maga az ingatlan sem járt jobban, hiszen mára azt is szinte teljesen „szétlopták”: túl azon, hogy a hátsó ablakokat betörték, s az ajtókat felfeszítették, flexszel távolították el helyükről a radiátorokat és a korlátokat, s még sorolhatnánk hosszan a pusztítás jeleit – áldatlanok az állapotok.)
– A múlt hét közepén fedeztem fel a történteket. A nagy értékű készülék jelenleg üzemképtelen, ebből a szempontból akár úgy is fogalmazhatunk: az elkövető a lakosság életét veszélyezteti tettével. Csupán az eltulajdonított vezérlőszekrény értéke közel egymillió forint, így mi már annak is örülnénk, ha azt legalább alkatrészenként visszakaphatnánk. A helyszínen látható nyomok azonban arra utalnak, hogy szétverték – mondta megkeresésünkre Bobrovics Árpád alezredes, a salgótarjáni polgári védelmi kirendeltség vezetője.
A tolvaj azonban hiába feszítette fel erőszakkal a zárt acélszekrényt, gyakorlatilag nem nyert vele semmit, legfeljebb két kilogramm alumíniumot, az alkatrészek ugyanis polgári célokra használhatatlanok – ugyanakkor a katasztrófavédelem számára egy rendkívül fontos kommunikációs eszköz veszett oda: bárminemű veszély esetén rádión keresztül, számítógéppel irányítva gyorsan működésbe hozható riasztórendszer volt.
Bobrovics Árpád elmondta, hogy ismeretlen elkövető ellen feljelentést tettek a rendőrségen, egyben tájékoztatták az épületet tulajdonló cég felszámolóbiztosát a történtekről, kérve őt, hogy tegye lehetővé az egykori iskola tetejére való feljutásukat – a berendezéshez tartozó hangszóró ugyanis ott található. Szeretnék leszerelni, mielőtt még az is a tolvajok kezére jutna…

A vevők – egy nyertes pályázatnak köszönhetően – 25 millió forintért vásárolták meg az ingatlant, amelyből a tervek szerint száz férőhelyes, szociális bentlakásra szakosított intézményt alakítanak ki.

…csak az a fontos, hogy az egykor gyönyörű épület méltó gazdára találjon, jól járjon a város és a polgárok.

Fenyvesi Gábor alpolgármester közölte: a mostani városvezetés van anynyira gerinces, hogy nem maszatolgat, hanem őszintén leírja, ha iskolabezárást tervez. Mint kiderült, nem a Dornyay tagiskolát, hanem csak az épületet vonnák ki az ellátásból. Az alpolgármester megjegyezte: elviseli, ha bolondnak nézik, de annyira nem kezdők, hogy választások előtt egy évvel iskolabezárást vegyenek be egy fejlesztési tervbe.

A polgármester elmondta, hogy voltak előzetes egyeztetések a tagintézmény-vezetőkkel, így ők időben tudtak arról, hogy két iskola és az egy óvoda épületének kivonása megtörténik a rendszerből.

– Salgótarjánban nincs szó iskolabezárásról, ilyet nem találnak a költségvetés tervezetében – fogalmazott a polgármester, aki a továbbiakban cáfolta a kivont épületek eladását, ugyanis szerinte nem szabad értékesíteni az ingatlanokat. A Napsugár Tagóvoda iránt már orvosok is érdeklődtek, akik bérbe vennék. A másik két épület kihasználására pedig ötleteket várnak.