Mi kell egy laskafesztiválhoz?
Krumpli. Sok-sok krumpli, amit először meg kell pucolni…
pucolni…
pucolni. Jó laskát csak „öreg” krumpliból lehet csinálni!
A főzéshez kell egy „masina”. Ez se rossz, de az igazi masina…
természetesen SALGÓ. Legrosszabb esetben egy gáztűzhely is szóba jöhet, de csak ha KARANCS!!
A laska készítés nagy figyelmet igényel, mert könnyen el lehet rontani. P. ha a krumplit pucolás után, ha nem kockázzuk, hanem reszeljük.
Ilyesmi könnyen előfordulhat, ha a színpadon szereplőkre figyelünk. Sebaj, tócsninak még jó lesz!
Figyelem! Ha a tócsni készítésnél véletlenül kihagyjuk a krumplit, és tejet öntünk hozzá – palacsinta tésztát kapunk.
A füleki asszonyok szerint a tócsni egyik fontos összetevője a borovicska.
Borovicska nélkül sokkal nehezebben sül a tócsni.
A tócsni magában, de tejföllel is kiváló étek.
Vissza a laskához! A krumplit fel kell kockázni és meg kell főzni. Ha túl sokáig főzzük a krumplit, akkor ganca lesz belőle
Tehát időben le kell venni a tűzről, és lisztel összekeverni.
Ha egyedül nem megy, jól jön egy kis segítség.
Ha összekevertük, lisztes deszkán kell gyúrni, nyújtani.
Ismét egy hiba lehetőség! A tésztából előbb egy rudat, majd kis gombócokat kell kialakítani…
ha túl vékonyra csináljuk nudli lesz belőle!
Véletlenül a nyújtásnál kerülhet bele szilvalekvár, és máris derelye lesz az ebéd!
A masina egy igen sokoldalú háztartási készülék. Egyszerre süthetünk, főzhetünk, és még a kész laskával teli tányér is elfér rajta.
Lényeges tehát, hogy a laskát sütni kell! (mindkét oldalát) Nem is akárhol, hanem a masina tetején, a platnyin.
Tessék már kész is van!
A legvégén egy kis olvasztott zsírral kell megkenegetni, hogy jobban csússzon!
A tócsninál ha véletlenül a reszelt krumplit nem tudjuk kisütni, meg is főzhetjük. Galuska szaggatóval haluskát csinálhatunk belőle.
A brindzové halušky autentikus elkészítési módja
Ha nincs otthon krumpli, és nem palacsintát akarunk enni, akkor legegyszerűbb étel a herőce!
Ilyen finomságok nem csak a kazári született feleségek képesek elkészíteni 🙂
Volt aki nem elégedett meg pár darab laskával, de erről majd legközelebb!
Nyami! 🙂
recepty