2020-10-01

Tarjáni Képek

Fény(tény)képek Salgótarján és Nógrád (vár)megye jelenéből és múltjából. Jártamban – keltemben a világ.

Laska, tócsni, brindzove halušky, herőce

Mi kell egy laskafesztiválhoz?

Krumpli. Sok-sok krumpli, amit először meg kell pucolni…

laskafesztivál

pucolni…

laskafesztivál

pucolni. Jó laskát csak “öreg” krumpliból lehet csinálni!

laskafesztivál

A főzéshez kell egy “masina”. Ez se rossz, de az igazi masina…

laskafesztivál

természetesen SALGÓ. Legrosszabb esetben egy gáztűzhely is szóba jöhet, de csak ha KARANCS!!

laskafesztivál

A laska készítés nagy figyelmet igényel, mert könnyen el lehet rontani. P. ha a krumplit pucolás után, ha nem kockázzuk, hanem reszeljük.

Ilyesmi könnyen előfordulhat, ha a színpadon szereplőkre figyelünk. Sebaj, tócsninak még jó lesz!

laskafesztivál

Figyelem! Ha a tócsni készítésnél véletlenül kihagyjuk a krumplit, és tejet öntünk hozzá – palacsinta tésztát kapunk.

laskafesztivál

A füleki asszonyok szerint a tócsni egyik fontos összetevője a borovicska.

laskafesztivál

Borovicska nélkül sokkal nehezebben sül a tócsni.

laskafesztivál

A tócsni magában, de tejföllel is kiváló étek.

laskafesztivál

Vissza a laskához! A krumplit fel kell kockázni  és meg kell főzni. Ha túl sokáig főzzük a krumplit, akkor ganca lesz belőle

laskafesztivál

Tehát időben le kell venni a tűzről, és lisztel összekeverni.

laskafesztivál

Ha egyedül nem megy, jól jön egy kis segítség.

laskafesztivál

Ha összekevertük, lisztes deszkán kell gyúrni, nyújtani.

laskafesztivál

Ismét egy hiba lehetőség! A tésztából előbb egy rudat, majd kis gombócokat kell kialakítani…

laskafesztivál

ha túl vékonyra csináljuk nudli lesz belőle!

laskafesztivál

Véletlenül a nyújtásnál kerülhet bele szilvalekvár, és máris derelye lesz az ebéd!

laskafesztivál

A masina egy igen sokoldalú háztartási készülék. Egyszerre süthetünk, főzhetünk, és még a kész laskával teli tányér is elfér rajta.

laskafesztivál

Lényeges tehát, hogy a laskát sütni kell! (mindkét oldalát) Nem is akárhol, hanem a masina tetején, a platnyin.

laskafesztivál

Tessék már kész is van!

laskafesztivál

A legvégén egy kis olvasztott zsírral kell megkenegetni, hogy jobban csússzon!

laskafesztivál

A tócsninál ha véletlenül a reszelt krumplit nem tudjuk kisütni, meg is főzhetjük. Galuska szaggatóval haluskát csinálhatunk belőle.

laskafesztivál

A brindzové halušky autentikus elkészítési módja

laskafesztivál

laskafesztivál

laskafesztivál

laskafesztivál

Ha nincs otthon krumpli, és nem palacsintát akarunk enni, akkor legegyszerűbb étel a herőce!

laskafesztivál

laskafesztivál

laskafesztivál

Ilyen finomságok nem csak  a kazári született feleségek képesek elkészíteni 🙂

laskafesztivál

Volt aki nem elégedett meg pár darab laskával, de erről majd legközelebb!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás